torsdag 19 mars 2009

Satsa en slant på tomater


Glöm alla vanskliga försök att bli rik på aktiemarknaden. Framtiden ligger i tomater. Idag såldes årets första svenska tomater för åttahundranittiotre kronor kilot. Och lite tomatfrö kostar inte många ören. Lätt som en plätt. Sedan tillkommer förstås uppvärmningskostnaden för växthuset plus elen för alla extra lampor som måste till för att kunna skörda i mars. Hm, man kanske skulle spekulera på börsen ändå...för att ha råd att driva fram tomater i mars alltså.

söndag 15 mars 2009

Med lite tur




Med lite tur kan man se blommande magnolior i mitten av mars. Sådana exemplar som har pysslats om i flera månader för att de ska slå ut just vid ett bestämt datum. Och så gör de det också – blommar villigt på mässan Trädgårdsliv trots att det bara är mitten av mars. Det är inte utan att man längtar tills de blommar alldeles av sig själva.

tisdag 10 mars 2009

Blått i backen?



Inte nog med att man blir överlycklig över att stöta på en rugge blåsippor på våren. Nu kan din upptäckt också hjälpa till att möta klimatförändringens effekter. Tja, man blir nästintill en forskare på kuppen. Och det utan att behöva gå några krångliga kurser, ta studielån eller tala latin.

Det enda du behöver göra är att att surfa in på www.blommar.nu och rapportera blommande vårtecken. Sidan drivs av svenska fenologer. Alltså typer som är experter på ett områdes växt- och djurvärld. Att ha koll på blomningstider världen över är grunden för fenologernas jobb.

fredag 6 mars 2009

Drömmen om Toscana





Så är mäss-säsongen igång igen. Skånsk Trädgård är först med trädgårdsmässa i Malmö under helgen. När iskalla vindar viner runt utställningshörnen är det inte konstigt att temat är Toscana. Nu drömmer vi om italiensk värme, väldoftande mat och den ljuvliga medelhavsträdgården. Och i brist på äkta vara – håll till godo!

onsdag 4 mars 2009

Schweizerost



Gräsmattan ser ut som en sweizerost. Och inte kan jag skylla på någon våryster sorkfamilj. Det blev så när jag grävt upp alla små utspridda snödroppstuvor. Numera växer dropparna i fina gamla krukor på husets framsida. Här gör de mig glad varje gång jag kommer hem.
Tids nog är det dags att bekymra sig över alla oväntade gräsmattehål.

måndag 2 mars 2009

Vila vackert



Det är vackert så det gör ont. Knallgula rabatter lyser nu upp den gråaste februarivardag och gör varenda människa glad. Och vem skulle inte vilja ha det så här vackert på sin grav? Om man nu vill bli begravd alltså. Många vill nog hellre bli kremerade. Fast de allra flesta vill nog leva ett bra tag till. Just för att det är ganska gott att leva. Särskilt en grå februarimåndag när man upptäcker en solgul grav.