fredag 30 april 2010

Sköra skönheter ökar pulsen

































Jag älskar mina små botaniska tulpaner. Trots att de är lika sköra som Mariekex i en byxficka. Varje gång jag går förbi dem gör hjärtat en extra glädjevolt. Jag älskar blommor som gör mig glad. Och som påminner om att våren faktiskt är här.

söndag 25 april 2010

Som ett brev med posten

































Forsythia. Vackert namn, men uschlig buske. Just nu skriker den på uppmärksamhet med hysteriskt gula blommor i var och varannan trädgård. Efter en vecka har den blommat över. Sedan är den ännu tråkigare resten av årets 358 dagar.
Men idag snubblade jag över något som fick mig att ändra uppfattning. Jag såg en solgul buske lysa upp en trist brevlåda. Säkert blir brevbäraren lycklig, får extra kraft i benen och vägrar lägga räkningar i detta konstverk. Säkert får ägarna istället extravinster från postkodslotteriet.

onsdag 21 april 2010

Klotet spricker upp



Ett rejält aprilregn och på det lite värmande sol. Det är vad som krävs för att min fina klotlönn ska slå ut. Egentligen tycker jag det är för kallt för de söta blommorna. Själv har jag plockat fram vinterjackan igen och längtar efter tumvantarna. Men det är ju april. Helt okej med vintermössa på torsdag, sommarskor på fredag och tulpanfrossa på lördag.

söndag 18 april 2010

Snart sommarhimmel i glaskulan


Idag bestämde jag mig. Nu får det vara slut med frostnätter och busväder. Och så släpade jag ut mitt tunga fågelbad.

Varje år är det en fröjd att fylla det med rent vatten från trädgårdsslangen. Ett säkert vårtecken. Och visst är det fint med den gamla glaskulan som muntert guppar omkring i badet? Tidigare har den tjänstgjort som flöte till fiskegarn i Östersjön. Nu har den pensionerat sig i min trädgård. Sämre ålderdom kan man ju ha.

torsdag 15 april 2010

En scilla gör ingen vår


Man kan bli euforisk av mindre. När scillamattorna breder ut sig i djupblått är det svårt att värja sig. När jag cyklade genom Kungsparken i Malmö tvärbromsade jag inför den här synen. Visst vill man bara dyka ner i det blå och ta några rejäla simtag.

Och det bästa med scillor är att de bara blir fler – om de trivs alltså. Önskar det såg ut så här hemma hos mig.

fredag 9 april 2010

Det blommade rätt dag!



Det är egentligen helt otroligt. Trädgårdens äppelträd har pysslats om sedan i höstas för att blomma exakt den åttonde april. Och vad händer – igår slog de första äppelblommorna ut. Jag är stum. Tyvärr doftar det då inte nyutslagna äppelblommor. Den snygga kakaoflisen som täcker krukorna avger en svag doft av fotsvett och instängt tonårsrum. Men snyggt är det!


En av trädgårdens mest fotograferade delar är den coola stickade skottkärran med matchande grep. Och så Gunnel Carlson förstås.


Zetas trädgård har byggt upp en miniversion av sin plantskola som är bedårande vacker med spaljerad mispel längs väggarna. Uppstammad mispel är också grunden i Ulf Nordfjells installation på mässan.


Livligaste montern står definitivt Tage Andersen för. Eller rättare sagt hans tio pilska hängbuksvin som hoppar omkring i en väldesignad inhägnad för att göra reklam för Tages nya hemvist Gunillaberg.

tisdag 6 april 2010

Puh, tulpanvagnen dök upp!





Puh, Tulpanerna dök upp till slut. Strama, välväxtra och färgglada. Plus några sjukt snygga, gängligt svartfransiga. Och äppelträden, bokhäcken plus teglet levererades.

Efter en hel dags slit kan vi lugnt vila våra trötta kroppar. Vi blir färdiga i tid. I morgon återstår mest finlir. Som att bestämma exakt var saker ska stå, helt enkelt göra en slutlig finish på trädgården. Det absolut roligaste av allt!

måndag 5 april 2010

Oj, så tomt



Oj, så tomt det var. Nästan åttio kvadratmeter som om tre dagar ska förvandlas till en prunkande skånsk trädgård. I morse klockan nio fanns bara lite plast på golvet. Gunnel Carlson sätter sig ner och tar ett djupt andetag. Jag med.




Men plötsligt kom vagn efter vagn med de underbaraste vårblommor, tjusiga krukor, praktfulla buxbom, gamla äppellådor och flera hjälpande händer. Plötsligt känns allt lite ljusare. Faktiskt riktigt bra. Vi tänker att det säkert ordnar sig. Att äppelträden dyker upp i morgon, knoppiga och fina. Att magnolierna slår ut på torsdag och att vagnen med alla hundratals tulpaner som glömdes i Helsingborg, inte blommat över på ett för varmt lager.

lördag 3 april 2010

Jag tänkte bara...




Egentligen hade jag bara tänkt räfsa bort höstlöven och snygga till lite lätt. Två dygn senare har jag planterat ett nytt träd, flyttat två odlingslådor med dubbla pallkragar och jord, planterat om åtta buxbomsklot, fjorton perenner, ett vinbärsträd, trettio halvväxta lökar och flyttat två stora metallstöd med slingerväxter. Och då har jag en jättestor ormbunke, en blodlönn och några perenner över. Som jag grävt upp, men ännu inte hittat ny plats till.

Det blir så när man har kul.

Nu sitter jag här med öm rygg och överansträngda armar. I morgon ska jag vila. På måndag blir det nya tag. Då ska jag bygga en prunkande trädgård på tre dagar.

Glad Påsk!

torsdag 1 april 2010

Blyga blåsippan blommar



Fridlyst, fredad, fantastisk, fjunig, fager… Och ett säkert tecken på att våren faktiskt har kommit.

När jag räfsade bort det tjocka lövlagret fanns de där. En hel rugge i blåaste blått, med nyutslagna blommor.

Vill du ha fler sippor i trädgården, pyssla då om dina myror. I långa rader bär de små djuren iväg med blommans gröna små frukter. Väl hemma i stacken mumsar myrorna i sig de oljerika delarna. Fröet blir kvar. Som sedan lämnas i närheten. Och vips, en ny blåsippeplanta är född.

Någon som testat?