fredag 16 mars 2007

Söta rovdjur


Det här är mina bästa trädgårdsvänner. Röda, mjukt runda med svarta prickar. Det är svårt att ta ett sådant djur på allvar. Mest tycker man ju att de är söta. Egentligen är de läskiga rovdjur. På matsedeln står bladlöss. Är pigorna riktigt hungriga kan de mumsa i sig 50 löss om dagen. Inte illa alls.

Och nej, antalet prickar visar inte ålder, utan art. Att bli nyckelpigeexpert är inte lätt. Det finns tusentals olika arter. Men om du räknar till sju prickar har du hittat en liten Coccinella septempunctata.

Efter en hel vinters sömn är det snart dags att göra lite nytta. I trädgården brukar det tyvärr finnas gott om mat.

3 kommentarer:

Anonym sa...

... det är så underbart att hela tiden bli överraskad .... och appropå nyckelpigor - yngsta dottern kom inspringande, vilt ropande, härom söndan: mamma mamma kom och titta!
På hennes tröjärm kröp en svart nyckelpiga med en smal röd kant längst ner på kjolen. Har aldrig sett dess like. Vacker men samtidigt lite skrämmande. Tänk kom jag haft en kamera.

Anonym sa...

Är det ett nytaget foto?? Här har det inte synts till några nyckelpigor ännu. Men visst händer det mycket nu. Idag till exempel: Hagelsnöstorm...
~~L8

Mylla sa...

Här är gott om nyckelpigor. Bilden är ett par veckor gammal. Men vädret är en smula ojämt. Igår fick vi både hagel och halv storm...